Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Συμμετοχή της Π.Α.Μ.Θ./Περιφερειακή Ενότητα Δράμας στην 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Imprimer
IMG 6095 IMG 6099

 

Το Σάββατο 14 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Ανάργυρος Πατακάκης παρευρέθηκε στην 18η Πανελλαδική Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, που έλαβε χώρα στη γη του Πελίτι, το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας.

Η Γιορτή συνδιοργανώθηκε από την Π.Α.Μ.Θ./Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Παρανεστίου, το ΚΠΕ Παρανεστίου, τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Θεολογική Σχολή της Χάλκη, την Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων, το κίνημα Navdanya από την Ινδία, την οργάνωση Kokopelli από τη Γαλλία και την οργάνωση REDSAG από τη Γουατεμάλα.

Η εκδήλωση, που περιλάμβανε πλήθος ενημερωτικών, επιστημονικών, γαστρονομικών, καλλιτεχνικών και διάφορων βιωματικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και με την συμμετοχή πάνω από 3.000 επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Γιορτή αφορούσε τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία, ενώ φέτος, γιορτάστηκαν και τα 23 χρόνια Πελίτι (1995-2018).

Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή αγροτών και ακτιβιστών από ξένες χώρες, όπως από την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, τις Η.Π.Α, την Γουατεμάλα, την Βενεζουέλα, την Νότια Αφρική, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ινδία, την Γαλλία κ.α.

                Από τις εκδηλώσεις ξεχώρισε η παρουσίαση των «κήπων της ελπίδας» που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εκπέμποντας μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε ότι : «Η φετινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής μας Ενότητας, κατέδειξε ότι οι καθαροί σπόροι πρέπει να διαφυλαχτούν γιατί παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην σωστή διατροφή και την υγεία μας. Οι κυβερνήσεις και όλοι οι φορείς παραγωγής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με τη διακίνηση και χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων, γιατί αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου»