Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Σύσκεψη με κτηνοτρόφους του Νομού Δράμας

Εκτύπωση
photo0322052018 photo0422052018

 

 

                Την Δευτέρα 21 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του Νομού, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ.Ανάργυρου Πατακάκη, παρουσία του βουλευτή Δράμας κ.Χρήστου Καραγιαννίδη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Δράμας κ.Άγγελου Σολάκη και με τη συμμετοχή του Προέδρου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ.Κωνσταντίνου Ακριτίδη, του Γραμματέα του ιδίου Συλλόγου κ.Πέτρου Τσένιου και του Αντιπροέδρου κ.Αθανάσιου Πελέχρα.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που προκύπτουν από την πτώση των τιμών παραγωγού γάλακτος, εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών που ασκούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μέσω της εισαγωγής γάλακτος από τρίτες χώρες, κυρίως των Βαλκανίων (Ρουμανία κ.α.). Οι πρακτικές αυτές, εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργούν για την εγχώρια τοπική κτηνοτροφική παραγωγή και δίνουν αφορμή σε ξένα κράτη για αμφισβήτηση της ελληνικότητας της φέτας, θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, λόγω του μικροβιακού φορτίου του εισαγόμενου γάλακτος.

Συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω πιο εντατικών ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών, αναγραφής στο προϊόν κατανάλωσης της χώρας προέλευσης του γάλακτος, ορισμού κατώτατης τιμής και γενικώς, λήψης πρωτοβουλιών σε όλες τις κατευθύνσεις.

Εκτός των άλλων, συζητήθηκε και το πρόβλημα που δημιουργείται με την προσβολή βοσκοτόπων με πουρνάρια από το έντομο Λυμάντρια- φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία δύο έτη στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας, το οποίο επηρεάζει την κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης τόνισε ότι : «Είναι αναγκαίο να γίνουν ενέργειες για την ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα, των καταναλωτών και την κινητοποίηση των υπηρεσιών, έτσι ώστε το πρόβλημα που δημιουργείται με την πτώση των τιμών γάλακτος να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Επίσης, η προστασία και η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και του συνόλου του πρωτογενούς τομέα είναι απαραίτητη, διότι συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, καθώς και στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο».